gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Månedens Lykkestener

Leave a comment

August
Peridot er fødselssteinen for de som er født i august og står for berømthet, styrke og energi.
Peridot: Er er variant av mineralet Olivin. Navnet ‘Peridot’ kan enten komme fra det arabiske faridat – ” smykkestein” -eller fra det franske peritot – “uklar”. De gamle romerne mente alle medisin ville virke sterkere når den ble tatt fra beger eller bokser av peridot. De kalte den også “kveldssteinen” fordi den grønne fargen ikke mørkner om natten, men er synlig også i lampelys. Peridoten formes dypt inne i jorda og kommer til overflaten ved vulkanutbrudd. De vanligste fargenyansene er fra gulgrønn til olivengrønn

Peridot er en olivengrønn halvedelstein. Den rene krystallen, den grønne smykkesteinsvarianten av mineralet av olivin kalles peridot. Peridot har hårdhet under 7.
Peridot av smykkesteinskvalitet finnes særlig på øya Zebirget i Rødehavet og i Burma. Noen av verdens største og vakreste peridoter, med edelsteinskvalitet, kommer fra Åheim, på Sunnmøre (Møre og Romsdal).
Peridot var barokktidens mest populære smykkestein og skulle bl.a. bringe lykke til eieren.
På Hawaii representerer den tårene til vulkangudinnen Pele.
En liten øy som heter Zabargard (tilhører Egypt) er dokumenter som den første plassen hvor Peridot ble funnet for fire tusen år siden.
Tidligere krigere som besøkte St. John’s Island (nå kalt Zabargard) introduserte denne stenen til Europa når de returnerte fra kamphandlingene.
Peridot er nevnt i mange gamle referanser som Crysolite. Den er nevnt i bibelen, og tidlige kristelige anså den for å være en hellig sten.
Også idag bærer katolske biskoper tradisjonelt denne stenen eller en ametyst som et symbol på renhet og moral.
Peridotet ble trodd å være en sten for våren av våre forfedre. De anså den å være en gave fra mor natur.
Napoleon fikk laget en gave med peridot til Josephine som et symbol på deres udødelige kjærlighet og gjensidige beundring.
I tidlige tider ble det også sagt, iflg. legendene, at det å drømme om peridot var et forvarsel på fare.

Peridot er en sten som er vakker og gir lys. Kun spirituelle eller klarhjernede personer bør bære peridot. En person med for mange jordiske problemer vil ikke være i stand til å forstå hvor vakker peridoten er. De meget spirituelle kan bære denne rund halsen med peridoten hvilende på halschakraet for å føle dens effekt.
Peridot er kjent for å ha healende effekt på galleblæren og lever.

Peridot er brukt som en kraftsten i utallige år og den bringer fram emosjonell balanse og hjelper oss å bli healet fra tidlig emosjonelle sår. Den opplyser veien til hjertet og healer ødelagte ego.
Anger, bitterhet, sjalusi og irritasjon er vanligvis et resultat av sårede hjerter. Noen ganger også fra sårede ego.
Peridot hjelper oss å flytte oss fra sårene og forstå våre relasjoner. Den legger til intelligens i romantiske situasjoner og gir deg en liten dytt med forståelse i hjertesaker og beskytter deg fra hjertesorg.
Hentet fra:http://www.larsrolle.net/Steinbeskrivelser/peridot.htmBilde: “Grønn drøm” 217 cts. Pakistan Peridot. Denne 216 karat Peridot “Green Dream” abstrakte organiske carving av den prisbelønte cutter Larry Woods, omtalt i Gems & Gemology magasin og ble også vist med et designer halskjede på Smithsonian museum i Washington DCd3a4141827238bdb21585ccc49bbacd9

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s