gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Historien bak signatur serien “Sild”

Leave a comment

Litt om historien bak mitt valg av Signatur serien ”Sild”

 

Haugesund er grunnlagt på havets næringer, fiske og sjøfart. Stedet er nevnt alt i Harald Hårfagres saga, men fikk betydning først på 1700-tallet som fiskehavn med bl.a. sildesalting (Karmsund, den gang kalt Kartsund). Da silda begynte å komme årvisst tilbake først på 1800-tallet, ble det behov for eksporthavn mellom Stavanger og Bergen. Næringsgrunnlaget ble etter hvert utvidet til å omfatte også skipsfart og industri, og byen har fått betydning som handels- og servicesenter for hele det nordlige Rogaland og Sunnhordland.

Haugesund, kommune i Rogaland fylke, ved det nordre innløpet til Karmsundet. Omfatter fastlandet fra Karmsundets smaleste del nordover til grensen mot Hordaland, øyene i sundet (Vibrandsøy, Hasseløy, Risøy m.fl.) og øygruppen Røvær i havet ca. 8 km vest for bysenteret. Haugesund ble utskilt fra Torvastad kommune som bykommune (ladested) i 1854, kjøpstad fra 1866. 1911 ble en del av Skåre kommune innlemmet i byen, 1958 den resterende del. I 1965 ble Vibrandsøy overført fra Torvastad samtidig som resten av kommunen ble innlemmet i den nye Karmøy kommune.

Haugesund er, som tidligere nevnt, sterk tilknytning til vikingtiden, da Harald Hårfagres kongsgård på Avaldsnes ligger på Karmøysiden av Karmsundet litt sør for byen. Harald Hårfagre ble etter sin død hauglagt på Haug ved Karmsund, et område som senere gav navn til byen og kommunen Haugesund. Litt nord for byen står riksmonumentet Haraldsstøtten på det stedet man tror at Harald Hårfagre ligger begravd.

Haugesund er vertsby for den norske filmfestivalen. Årlig jazzfestival, Sildajazz. Haugesund Billedgalleri, med utstillinger av vestlandsk kunst fra århundreskiftet frem til i dag. Karmsund Folkemuseum, med bl.a. utstillinger om landbruk, sjøfart, handel og håndverk. Dokken friluftsmuseum viser bo- og arbeidsforhold under de rike sildefiskeriene på 1800-tallet.  Store områder med ypperlig turterreng øst i kommunen.

Kommunevåpenet (godkjent 1930) har tre flygende sølv måker mot en blå bakgrunn; symboliserer silda og sjøfarten.

 

Hentet fra: http://snl.no

 

DSC_0987

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s