gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Historien bak signatur serien “Sild”

Leave a comment

Litt om historien bak mitt valg av Signatur serien ”Sild”

 

Haugesund er grunnlagt på havets næringer, fiske og sjøfart. Stedet er nevnt alt i Harald Hårfagres saga, men fikk betydning først på 1700-tallet som fiskehavn med bl.a. sildesalting (Karmsund, den gang kalt Kartsund). Da silda begynte å komme årvisst tilbake først på 1800-tallet, ble det behov for eksporthavn mellom Stavanger og Bergen. Næringsgrunnlaget ble etter hvert utvidet til å omfatte også skipsfart og industri, og byen har fått betydning som handels- og servicesenter for hele det nordlige Rogaland og Sunnhordland.

Haugesund, kommune i Rogaland fylke, ved det nordre innløpet til Karmsundet. Omfatter fastlandet fra Karmsundets smaleste del nordover til grensen mot Hordaland, øyene i sundet (Vibrandsøy, Hasseløy, Risøy m.fl.) og øygruppen Røvær i havet ca. 8 km vest for bysenteret. Haugesund ble utskilt fra Torvastad kommune som bykommune (ladested) i 1854, kjøpstad fra 1866. 1911 ble en del av Skåre kommune innlemmet i byen, 1958 den resterende del. I 1965 ble Vibrandsøy overført fra Torvastad samtidig som resten av kommunen ble innlemmet i den nye Karmøy kommune.

Haugesund er, som tidligere nevnt, sterk tilknytning til vikingtiden, da Harald Hårfagres kongsgård på Avaldsnes ligger på Karmøysiden av Karmsundet litt sør for byen. Harald Hårfagre ble etter sin død hauglagt på Haug ved Karmsund, et område som senere gav navn til byen og kommunen Haugesund. Litt nord for byen står riksmonumentet Haraldsstøtten på det stedet man tror at Harald Hårfagre ligger begravd.

Haugesund er vertsby for den norske filmfestivalen. Årlig jazzfestival, Sildajazz. Haugesund Billedgalleri, med utstillinger av vestlandsk kunst fra århundreskiftet frem til i dag. Karmsund Folkemuseum, med bl.a. utstillinger om landbruk, sjøfart, handel og håndverk. Dokken friluftsmuseum viser bo- og arbeidsforhold under de rike sildefiskeriene på 1800-tallet.  Store områder med ypperlig turterreng øst i kommunen.

Kommunevåpenet (godkjent 1930) har tre flygende sølv måker mot en blå bakgrunn; symboliserer silda og sjøfarten.

 

Hentet fra: http://snl.no

 

DSC_0987

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s