gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

September-månedens lykkesten.

Leave a comment

September

Fødselsstenen i september er den blå safiren.

Safir, en meget verdifull blå edelsten, og er en varietet av mineralet korund. Fargen skyldes små mengder titan og jern. Også generell betegnelse for smykkestener av korund som har annen farge enn rød (rubin), f.eks. gule og grønne. Enkelte safirer kan være blå i dagslys og rødlige i lampelys (alexandrittsafir). Noen viser en bevegelig sekstakket stjerne av reflektert lys på overflaten av cabochonslipte stener (stjernesafir). Gode safirer kommer særlig fra Kashmir, Thailand og Sri Lanka. Kjennes som sjeldenhet fra en rubinforekomst ved Froland i Aust-Agder. Safirer fremstilles i stor utstrekning syntetisk.

Opprinnelsen til navnet er uklar, men kan enten være ‘blå’, ’saturn’ eller navnet på en øy hvor det fantes ekstra mye safir. I folkloren beskyttet bla.a. safir mot misunnelse og skade. Safir er dannet av materialet korund. Korund er et veldig hardt materiale, og derfor brukes safirer i mange apparater og materialer, som infrarøde komponenter, klokkekrystaller og støtsikre vinduer. Safiren har de samme egenskapene som rubinen, i forhold til hardhet (riper) og tøffhet (slag). Den er meget hardfør, og det eneste som kan ripe den er andre safirer/rubiner eller diamanter. Den er derfor en meget egnet smykkestein.

Safiren er den tredje av de mest kostbare fargesteinene, og nok den mest populære edelstenen i Norge, etter diamanten.
Hentet fra: https://snl.no

images

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s