gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Januar – Månedens Lykkestein

Leave a comment

Januar- Månedens Lykkestein

 

Granat: “Granat” kommer fra latin “Granatum” og betyr “frø”. Navnet kommer av at steinen kan ligne granateple-frø. I folkloren har granat symbolisert evig vennskap og tillit. Dessuten har den blitt tillagt blodrensende egenskaper, og skulle beskytte mot blodforgiftning og matforgiftning. Egypterne brukte granat som smykkestein så tidlig som i første dynasti (3100 f.kr.) .

Granat, en gruppe silikatmineraler som krystalliserer kubisk. De opptrer ofte i vakre krystaller, i form av (granatoedere) med 12 flater eller ikositetraedere med 24 flater, eller en kombinasjon av disse krystallformer.

Granater som har sterke, vakre farger og høy glans og kan da slipes og benyttes som smykkesteiner. Dyprødt er den vanligste fargen på granat, men mineralet finnes også i andre farger, som gul, grønn, blå, fiolett, brun, svart, rosa og fargeløs. Ellers anvendes granat som slipemiddel på grunn av sin betydelige hardhet, 6½–7½. Produksjon av granat for dette formål fant tidligere sted ved Kongsberg.

Forekomst

I dag finnes granat først og fremst i Afrika, i India og på Sri Lanka.

Hentet fra: https://snl.no/granat

granat_fra_nordland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s