gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Januar – Månedens Lykkestein

Leave a comment

Januar- Månedens Lykkestein

 

Granat: “Granat” kommer fra latin “Granatum” og betyr “frø”. Navnet kommer av at steinen kan ligne granateple-frø. I folkloren har granat symbolisert evig vennskap og tillit. Dessuten har den blitt tillagt blodrensende egenskaper, og skulle beskytte mot blodforgiftning og matforgiftning. Egypterne brukte granat som smykkestein så tidlig som i første dynasti (3100 f.kr.) .

Granat, en gruppe silikatmineraler som krystalliserer kubisk. De opptrer ofte i vakre krystaller, i form av (granatoedere) med 12 flater eller ikositetraedere med 24 flater, eller en kombinasjon av disse krystallformer.

Granater som har sterke, vakre farger og høy glans og kan da slipes og benyttes som smykkesteiner. Dyprødt er den vanligste fargen på granat, men mineralet finnes også i andre farger, som gul, grønn, blå, fiolett, brun, svart, rosa og fargeløs. Ellers anvendes granat som slipemiddel på grunn av sin betydelige hardhet, 6½–7½. Produksjon av granat for dette formål fant tidligere sted ved Kongsberg.

Forekomst

I dag finnes granat først og fremst i Afrika, i India og på Sri Lanka.

Hentet fra: https://snl.no/granat

granat_fra_nordland

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s