gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Februar-Månedens Lykkestein!

Leave a comment

Februar – den korteste, men kanskje morsomste måneden.

Februar er årets andre måned og har bare 28 dager. Hvert fjerde år, når det er skuddår har den 29 dager. 2012 var et skuddår. Februar byr på massevis av moro, vi snakker Valentine’s Day, Morsdag, fastelavn og kanskje mest av alt karneval. Dessuten jenter, så kan dere etter gammel skikk fri i hele februar. Februar lokker også med lengre dager og vinterferie.
Februar betyr renselse, og på denne tiden av året hadde romerne renselsesfest. I den tidlige romerske kalenderen var mars årets første måned og februar var den siste.
I Norge i norrøn tid ble februar kalt Gjømåned etter gudinnen Gjø. Senere, faktisk helt frem til1827 stod det blide­måned i almanakken. Det var det hyggelige navnet til februar fordi dagene ble merkbart lengre.
Februar er også Ametystens måned. Ametyst er en lilla variant av kvarts,fra blek lavendel til dyp fiolett, og en av mine favoritter av smykkesteine, kanskje det er fordi jeg er født i denne måneden.

Ametysten gir ro, rensing og forvandling, fremmer åndelig bevissthet og tilfredshet, egner seg utmerket til meditasjon, god ved søvnløshet, absorberer negativ energi, motvirker luftforurensning.

Ametysten har vært kjent og elsket siden oldtiden og grekerne knyttet den, p.g.a. sin fargelikhet med rødvin, til vinguden Dionysos.

Senere i kristen tid er steinen, av kirken, knyttet til altervinen som symboliserer Jesu blod. Denne tradisjonen tro, mener man at ametysten beskytter den som bærer den mot alkoholens skadelige virkninger. Den gir klare drømmer og hjelper når beslutninger skal tas. Påvirker tredje øye (pannechakra).

Ametyst, en fiolett varietet av kvarts, SiO2, anvendes som smykkesten. Ved oppheting til 250 °C mister ametysten sin fiolette farge og blir gulaktig. Store mengder ametyst tas ut i fra Uruguay og Brasil. I Norge er det funnet ametyst flere steder, blant annet på Stange, Hedemark.

Navnet ametyst er av gr. ‘uten beruselse’, da man trodde steinen kunne motvirke beruselse.

Hentet fra: https://snl.no/

a8380f9a77881a94ce8baa69f253fe3e

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s