gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Mai – Månedens Lykkestein

Leave a comment

Smaragd – lykkesteinen i mai

 Smaragd: “Smaragd” sies å komme fra gresk “smaragdus”, “grønn”. Smaragden, kommer på andreplass på verdiskalaen for fargesteiner, og er beviselig brukt i smykker i Egypt så tidlig som 1800 f.kr, og mumier ble begravet med smaragder. I folkloren skal smaragd bl.a. ha høynet bærerens klarsyn.

Smaragder en meget kostbar edelsten. En vakker, dypgrønn varietet av beryll. Fargen skyldes mindre mengder av krom eller vanadium. Smaragden er i likheten med rubinen også et veldig hardt mineral (på 3. plass etter diamant og korund), men den kan være litt ”sprø” pga. mye inneslutninger. Det betyr at man bør være varsom slik at smaragden ikke utsettes for slag. Man bør også være forsiktig når man renser smaragder, da det kan ha vært benyttet oljer og liknende for å forbedre farge/klarhet.

Smaragder var handelsvare på det tidligste kjente edelstensmarked, i Babylonia om lag 4000 f.Kr. Egyptiske gruver var hovedkilden for smaragder i den vestlige verden frem til 1500-tallet, da finere kvaliteter fra Colombia etter hvert overtok. Colombia (Muzo, Chivor) er i dag den ledende produsent. Blant de større produsentlandene for øvrig er Brasil, Zambia, Pakistan, Afghanistan, Madagaskar og Russland. Forekomster er kjent i Norge fra Byrud ved Minnesund (tidligere gruvedrift). Meget gode smaragder fremstilles kunstig, men også disse er kostbare.

Smaragd fasettslipes vanligvis; den vanligste formen er rektangulær eller kvadratisk (smaragdslip eller trappeslip.

I sammensetninger er navnet smaragd uheldigvis også brukt om andre grønne edelstener, f.eks. orientalsk smaragd (safir, korund), brasiliansk smaragd (turmalin) og uralsk smaragd (granatmineralet andraditt).

Hentet fra: https://snl.no

Bilde under er rå smaragder fra Columbia

Columbian emeralds raw

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s