gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Juli – Månedens Lykkestein

Leave a comment

Rubin-  lykkestein i Juli

Rubin er kongen (eller dronningen) av fargesteiner, og den dyreste etter diamanten. Faktisk kan en rubin av høy kvalitet være dyrere enn en «vanlig» hvit diamant.
Rubinen er faktisk i samme «familie» mineral som safir, nemlig korund. Alle korunder som ikke er røde, er safirer. (Blå safir, rosa safir, gul safir, grønn safir etc.). Er den rød, er det altså en rubin. Rubinen får sin farge fra små mengder krom. Rubinens kjemiske komposisjon er aliminiumoksyd og krom, og det er krom som gir den vakre røde fargen. Samtidig kan bestanddelene av krom også medfører sprekker i krystallet, og store rubiner er derfor svært sjeldne.

De aller flotteste rubinene kommer historisk fra Burma. Det utvinnes også rubiner i Thailand, Kambodsja, Madagaskar og andre land.

Rubiner verdsettes på mange måter som diamanter, dvs. at det er viktig at de er klare og godt slipt. Men, aller viktigst er fargen. De ypperste eksemplarene har farge som dueblodsrøde (pigeon blood) og kommer fra Magok-distriktet i Myanmar.

Rubinen er den nest hardeste edelstenen (etter diamanten) og er ekstremt motstandsdyktig mot både slag og riper. Det gjør den til en velegnet smykkesten. I Norge er det dessverre sjeldent å se fine rubiner i smykker. Det er noe med nordmenn og fargen rød som ikke passer sammen. Veldig synd, da jeg synes rubinen er en av de vakreste av  edelstenene. Noen er så intense i rødfargen at de nesten lyser av seg selv.

Merk at det produseres syntetiske rubiner, og det er viktig at du kjøper rubiner fra leverandører/butikker du stoler på. Handler du i Norge, er dette stort sett ikke noe problem, men vær på vakt mot ”offers you can’t refuse” i utlandet.

Hentetfra:http://diamantsmykker.com/diamanter-info-og-fakta/diamant-rubin-smaragd-og-safir/

www_rubin

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s