gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Juli – Månedens Lykkestein

Leave a comment

Rubin-  lykkestein i Juli

Rubin er kongen (eller dronningen) av fargesteiner, og den dyreste etter diamanten. Faktisk kan en rubin av høy kvalitet være dyrere enn en «vanlig» hvit diamant.
Rubinen er faktisk i samme «familie» mineral som safir, nemlig korund. Alle korunder som ikke er røde, er safirer. (Blå safir, rosa safir, gul safir, grønn safir etc.). Er den rød, er det altså en rubin. Rubinen får sin farge fra små mengder krom. Rubinens kjemiske komposisjon er aliminiumoksyd og krom, og det er krom som gir den vakre røde fargen. Samtidig kan bestanddelene av krom også medfører sprekker i krystallet, og store rubiner er derfor svært sjeldne.

De aller flotteste rubinene kommer historisk fra Burma. Det utvinnes også rubiner i Thailand, Kambodsja, Madagaskar og andre land.

Rubiner verdsettes på mange måter som diamanter, dvs. at det er viktig at de er klare og godt slipt. Men, aller viktigst er fargen. De ypperste eksemplarene har farge som dueblodsrøde (pigeon blood) og kommer fra Magok-distriktet i Myanmar.

Rubinen er den nest hardeste edelstenen (etter diamanten) og er ekstremt motstandsdyktig mot både slag og riper. Det gjør den til en velegnet smykkesten. I Norge er det dessverre sjeldent å se fine rubiner i smykker. Det er noe med nordmenn og fargen rød som ikke passer sammen. Veldig synd, da jeg synes rubinen er en av de vakreste av  edelstenene. Noen er så intense i rødfargen at de nesten lyser av seg selv.

Merk at det produseres syntetiske rubiner, og det er viktig at du kjøper rubiner fra leverandører/butikker du stoler på. Handler du i Norge, er dette stort sett ikke noe problem, men vær på vakt mot ”offers you can’t refuse” i utlandet.

Hentetfra:http://diamantsmykker.com/diamanter-info-og-fakta/diamant-rubin-smaragd-og-safir/

www_rubin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s