gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Juni – Månedens Lykkestein

Leave a comment

Juni-månedens lykkestein

Juni har ikke mindre enn fire månedsteiner…tror de som er født i denne måneden er noe spesielle.

Først ut er Smaragden, som henger igjen fra sist måned. Så den går jeg ikke nærmere inn på.

Månestein: Månesteinen fikk navnet sitt av den romerske naturvitenskapsmannen Plinius i det første århundret e. kr.. Han skrev at månesteinens utseende skiftet med månefasene, noe man trodde inntil det 16. århundre. I India har månesteinen vært en hellig stein, og man har trodd at steinen kapsler inne en ånd som bringer hell og lykke. Månesteinen er svakt gjennomskinnelig med et vakkert melkeaktig til blålig skimmer. De brukes som smykkesteiner og er mest kjent fra Sri Lanka.

Alexandritt er den neste og(etter den russiske tsar Aleksander 2, edel varietet av mineralet krysoberyll, særpreget ved å være grønn i dagslys og rød i lampelys (alexandritteffekt). God for empati og generøsitet.

Den forsterket vennlighet, håp, optimisme, medfølelse og forståelse..

Sist men ikke minst Perle. Navnet kommer trolig fra latin “perna”, som var navnet på en musling. De gamle romerne satte stor pris på perler, og de skulle blant annet symbolisere ekteskapelig lykke. Perler er oftest hvite, men kan også være svarte eller ha ulike pastellfarger. Perler (særlig ferskvannsperler) kan også bli kunstig farget gule, blå, grønne, brune, fiolette og purpurrøde. Perle, dannelse hos muslinger som skyldes at et fremmedlegeme (ofte et sandkorn), er kommet inn i kappen eller mellom kappen og skallet. Muslingen reagerer med å utskille et lag perlemor omkring fremmedlegemet. En normal perle, rund, egg- eller pæreformet, dannes hvis fremmedlegemet helt omsluttes av kappevevet, en ufullstendig, halv perle (barokkperle eller blisterperle), fremkommer som en utvekst på skallets innside. Perlen er hvit, ofte med svakt skjær av gult, blått, rødt, brunt osv. Dannelse av en ertestor perle tar angivelig 10–50 år. Perlene har sterkt varierende verdi etter form og glans. Blant de mange arter av perlemuslinger gir havperlemuslingen de mest verdifulle perlene.

Hentet fra:https://snl.no

d8c7368e2ca2dadc2f27d843b9b10e4e alexandrite ED-COULEUR-GP-VRAC

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s