gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

August – Månedens Lykkestein

Leave a comment

August-månedens lykkestein

August måned har to lykkesteiner og begge er sterke lykkebringene steiner. Den første er peridot.

Peridot: Er en variant av mineralet Olivin, og er en verdifull grønn edelstein. Navnet ‘Peridot’ kan enten komme fra det arabiske faridat – ” smykkestein” -eller fra det franske peritot – “uklar”. De gamle romerne mente alle medisin ville virke sterkere når den ble tatt fra beger eller bokser av peridot. De kalte den også “kveldssteinen” fordi den grønne fargen ikke mørkner om natten, men er synlig også i lampelys. Peridoten formes dypt inne i jorda og kommer til overflaten ved vulkanutbrudd. De vanligste fargenyansene er fra gulgrønn til olivengrønn.Peridot forekommer i Norge i glimmeraktige slepper eller som klumper i dunitt (olivinstein) fra Sunnmøre.

d3a4141827238bdb21585ccc49bbacd9peridot-raw130751358367252

Den andre lykkesteinen er karneol.

Karneol: Karneol tilhører kvartsgruppen, og navnet kommer fra et latinsk ord som betyr “horn”. Denne steinen antas å være en høyt utviklet steinart som styrker kroppens energiutstrømning, øker arbeidsgleden og hjelper oss å gjøre det vi drømmer om. Romerne brukte karneol til segl og signetringer fordi varm voks ikke klistrer seg til karneol. Profeten Mohammed skal ha båret en ring av karneol rundt lillefingeren, og dette har gjort karneol til en populær talisman blant muslimer. Karneol var svært vanlig i smykker i det gamle Egypt. De gamle egypterne trodde gudinnen Isis bar amuletter av karneol for å hjelpe folk under reisen til etterlivet, og karneol ble kalt “Isis’ blod”. Karneol, en gulrød til blodrød varietet av kalsedon. Brukes særlig til signeter og i ringer. Karneol er forbundet med individualitet.

Hentet fra: http://www.snl.com

karneoltumlet

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s