gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Oktober- Månedens lykkesteiner

Leave a comment

Oktober har ikke mindre enn fire lykkesteiner.

Den første jeg skal ta for meg er Turmalin.  Navnet kommer sannsynligvis fra det singhalesiske “turmali”, som betyr “blandet”. Turmalin finnes i flere farger og fargeblandinger enn noen andre smykkesteiner. Turmalin hører til ringsilikatene. Krystallene danner som oftest forholdsvis lange prismer, som regel stripet på langs, med tre- eller sekskantet tverrsnitt (trigonal symmetri). Hardheten er ca. 7. Turmalin fins også som mangefargede krystaller, det er ikke uvanlig med tre eller flere farger i en og samme stein. Turmalin av edelsteinskvalitet forekommer som nyanser av olivengrønn, rosa-rød og blå, og ellers som gul, sort (jernførende), brun (magnesiumførende eller hvit til fargeløs. Viktige edelsteinskvaliteter av mineralet kommer fra Minas Gerais i Brasil,Uralfjellene, Mosambique og Namibia.Store turmalinkrystaller fins i granittpegmatitter over hele landet.

Hentet fra:

http://www.nhm.uio.no/fakta/geologi/mineraler-krystaller/edelsteiner

https://snl.no/turmalin

turmalin_hovedbilde_fra_california heisteine_polychrom_Turmalin images

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s