gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Oktober-Månedens lykkesteiner

Leave a comment

Oktober har ikke mindre enn fire lykkesteiner.

Den andre lykkesteinen jeg skal ta for meg er Opal.

Opal inneholder vanligvis 3-9 prosent vann som opptrer som en film mellom små kuler av cristobalitt eller tridymitt, som er varianter av kvarts.

Vanlig opal er melkehvit, blåhvit, svakt gul, brun eller rød og kan variere fra ugjennomsiktig til vannklar og gjennomsiktig, og kan oppvise et livlig spill av farger.

Ildopal har oransje farge uten fargespill, men kan være gjennomsiktig.

Edelopal kan ha et skimrende, sprakende fargespill. De mest ettertraktede og verdifulle edelopalene har en sort bakgrunnsfarge. Opal blir rundslepet, da kommer fargespillet best frem.

Ildopal er særlig kjent fra Mexico, mens edelopal er utvunnet i det tidligere Tsjekkoslovakia, der den opptrer som hulrom i lava. I Australia vinnes opal ut fra tynne lag i sandstein.

Opal dannes ved avsetning fra silikaholdige løsninger og fins i hulrom i magmatiske bergarter og rundt varme kilder. Marine organismer som kiselalger (diatoméer), radiolarer og svamper har skall eller skjelett av opal.

I Norge kan man finne tynne overtrekk av opal på andre mineraler i hulrom i de magmatiske bergartene i Oslofeltet. Opal i form av opphopede skall av kiselalger (kiselgur) finnes i mange vann og i bunnen av myrer.

I middelalderen kunne opalen bringe stort hell, for den bar i seg egenskapene til alle smykkesteinene som var representert med sin farge i opalen. Opalen er litt mer sårbar enn andre smykkesteiner, også for fuktighet.

Hentet fra: http://www.nhm.uio.no/fakta/geologi

opalsmykke_australia

Opal fra Australia. Foto: Per Aas

dc957e8755ab8811acf1586bba9ef74d

Hvit opal av ukjent oprinnelse.

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a comment