gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Oktober-Månedens lykkesteiner

Leave a comment

Oktober måned har ikke mindre enn fire lykkesteiner.

Nå har jeg tatt for meg Turmalin, Opal og Perle, så turen er kommet til den fjerde og siste, nemlig Zircon.

Zircon er egentlig et mineral, og navnet kommer enten fra det arabiske ordet ” zarqun”, navnet på et oransje-rødt pigment , eller fra det persiske “zargun”, gyllen.

I naturen finner man zirkon som fargeløse, gule, grå, røde, grønne, brune eller sorte varianter med tetragonal krystallform. Transparent zirkon har høy briljans, og er derfor en relativt rimelig diamanterstatning. Edelsteinskvaliteter av zirkon er gjerne fargeløse til grå, brunlige til rødoransje og grønne. Blåfarget zirkon dannes ved varmebehandling under oksygenfattige, reduserende forhold og forekommer ikke naturlig.
Zirkon er et vanlig mineral i mange bergarter. Mineralet er motstandsdyktig mot erosjon og anrikes i løsmasser. Smykkesteinskvalitet av zirkon fins i løsmasser på Sri Lanka, i Uralfjellene og i Australia. Nefelinsyenitt-pegmatitter fra Seiland i Finnmark er kjent for sine store zirkonkrystaller som tildels er av smykkesteinskvalitet. Zircon må ikke forveksles med zirkonia , kubisk zirkonia, som er syntetisk fremstilt .

Hentet fra:

http://www.nhm.uio.no/fakta/geologi/mineraler-krystaller/edelsteiner

WHITE_edited

Transparent zirkon med høy briljans.

Range of unheated, natural color zircons from Sri Lanka, sizes from 1-7 ct

Range of unheated, natural color zircons from Sri Lanka, sizes from 1-7 ct

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s