gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

HuldråMi

Leave a comment

work in progress

En av de første HuldråMi møter på veien sin er løvetannen.

Den er en av de første som kommer opp av jorden om våren, og med sin flotte gule farge lyser den som solen, godt opp i landskapet. En kan vel godt si at den er både elsket å hatet.

Som barn husker jeg godt at vi bandt kranser av løvetann til håret, til min mors fortvilelse, for ut av de hule stilkene kom der noe klissete som festet seg godt i håret, å at vi holdt en av de store gule blomsterhodene under haken så hele ansiktet lyste opp. Dette er minner fra det rene gode stedet, langt inni hjerte, som gjør en varm og glad til sinns.

Bladene har alltid fasinert meg, bladflikene eller taggene ligner på rovdyrtenner, så derfor blir løvetannen den første i den nye serien HuldråMi. Må jo ha med den flotte gule fargen på selve blomsten, så derfor binner jeg en blomsterkrans av gule howlite steiner og sølv til armen som det aller første smykke i serien “HuldråMi”. ”Bind meg en blomsterkrans

DSC_0207

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s