gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

Produksjon

Leave a comment

Når jeg designer å lager mine egne smykker tar det noe tid før jeg kommer i mål og dere får se et ferdig produkt. Dette er hva vi kaller produksjonstid, å det kan variere veldig fra design til design. Noe tar meg mange måneder, ja kanskje opp til flere år før jeg er fornøyd med produktet jeg legger ut til salg, å noe kommer bare plutselig når jeg faktisk holder på med noe annet, en er i en slags kreativ flyt. Å det er mange faktorer som spiller inn på mine kriterier.  Det  skal det være anvendelig , godt håndverk og kunne tåle bruk, det skal kunne holde seg moderne designmessig, noe av mitt design er over 20 år gamle og selges den dag i dag. Løvetann låsen i serie “HuldråMi  kom til meg i en kreativ flyt- priode, og er blitt godt tatt imot fra dere kunder, noe jeg er veldig glad for. Med nesten all min design hører det små deler til som skal lages, så i dag er det den store øsken dagen (et øsken er en liten ring) Du ser dem som hemper, kjeder, ledd og de er i alle størrelser og tykkelser. Første trekker jeg sølvtråden ned til den tykkelsen jeg vil ha, og deretter rigler jeg den opp bildet under)  på en stålstang i den tykkelsen jeg vil ha, så sager jeg opp rigelen til øsken. Tålmodighets arbeid og tar veldig på fingrene kan jeg love dere.

 

 

Advertisement

Author: gullsmedhelga

Helga Markhus f.1958, gikk på grunnleggende verkstedskole for gullsmeder på Bergen yrkeskole 1976-1977. Deretter i lære hos min far, Gullsmedmester Olav Markhus, i to år. I 1986 og 87 fikk jeg to døttre og i 1987 overtok jeg bedriften Gullsmed Olav Markhus. Etter noen år som en vanlig gullsmed butikk la jeg om til verksted-butikk, hvor jeg hadde min verkstedbenk ute i salgslokale. I skoleåret 1994-1995 gikk jeg som hospitant ved Bergen yrkeskole, VK2-gullsmed. Her lærte jeg meg blant annet grunnprisippet i strikketeknikken i sølv. Avlagt svenneprøve i gullsmed faget i 2001, og mesterbrevet i 2002 Gullsmedmester og smykkedesigner Helga Markhus designer og skaper smykker i en røff og moderne stil. Inspirert av smykker fra vikingtiden, fokusert på godt håndverk, og tilpasset de siste moter og trender. Tanken bak håndverket er kvalitet, at det har egenart og at det skiller seg ut å står på egne ben. Strikke teknikken blandet med en stram stil er kanskje noe av det som har vært kjennetegn på mine smykker i mange år.. Signatur smykkene ”Sild” er en ny design, og som vil bli fornyet og utvidet etter ønsker og behov.Nytt for året er ”HuldråMi” og første serien der er Løvetann. Smykkene lages for hånd på eget verksted, slik at hvert enkelt produkt er unikt. I de senere år har jeg utdannet meg til pedagog, med hovedvekt på faglærer i kunst og håndverksfag. I min utdannelse har jeg lært mange teknikker som blir brukt sammen og hver for seg i mine billed utrykk. Utrykket er abstrakt og noen er komponert sammen digitalt, mixed media som det også kan kalles. Foto av elementer fra mine smykker sammen med tegning og grafikk vrir og vrenger jeg på til de får sin egen verdi, og at de tas ut av sin egentlige sammenheng og blir satt inn en ny. Samle disse elementene eller disse tegningene, fotoer og grafikk sammen til nye kunstverk. Monotrykk og akrylmaling blander jeg også sammen i mine abstrakte mixed media bilder, her blir hvert utrykk til et originalt bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s