gullsmed helga

Håndlaget smykker (Jewellery, art)

StrikkeHistorie

Strikkesmykkene mine feirer  20 års jubileum.

Ja tenk, det er 20 år siden jeg lærte meg strikketeknikken i sølv og lagde mitt første strikkesmykke. Teknikken er den samme som den gang, men utviklet nye bruksområder og utrykksformer.

Strikkesmykke under er et av de første jeg laget, og dette er en av mine klassikere, utrolig nok like populært den dag i dag.

DSCN0117

 

Etter et kurs med en kunsthåndverker på Pluss-skolen i Fredrikstad for 20 år siden, kurset var for gullsmeder i hele landet, vi lekte oss med uvante materialer, og oppgaven var å lage større ting enn det vi til daglig gjør. Mitt resultat ble en liten hatt (den så mer ut som en badehette) i bobleplast. På toget hjem poppet ideen opp i hodet mitt, jeg hadde jo nettopp lært meg strikketeknikken, hvorfor ikke strikke en liten hatt. Som tenkt så gjort, å her har dere resultatet. Det tok meg et helt år å strikke denne hatten. Den er strikket i 925-sølv og deretter oxydert.

DSC_0368

 

Når en utforsker nye teknikker så blir det en del prøving og feiling underveis. Så etter mye forskning i strikketeknikken ble det en del prøvekluter i sølv jeg satt igjen med, dette måtte jeg jo bruke til noe. Smykker egnet de ikke seg til, så jeg måtte finne et annet media. Det var her min billedkarriere startet. Laget små bilder i begynnelsen, fikk bestillinger fra venner og kjente, og i 1987 la jeg om bedriften til verksted-galleri og hadde min første utstilling med både smykker og bilder.

DSCN0403

Historien om strikkesmykkene fortsetter….

Etter noen år med drift av verkstedgalleriet, utstilling på Skudefestivalen og Etnemarknaden, ble jeg invitert som hovedutstiller på Gamle slakthusets årlige utstilling. Denne gang var tittelen ”Blått til lyst”

plakat001

Året før ble jeg isjas-operert, men slet fortsatt med sterke smerter og i perioder måtte jeg holde sengen, så jeg lå i sengen å strikket objekter til utstillingen. Som dere ser på resultatet så lå jeg en stund, og det endte med nok en operason, men først etter utstillingen.

Med meg på utstillingen hadde jeg 4 objekter, det var tre kondomer i strikket sølv….. Den ene var i helt glattstrikk og oxydert, en var i lyst glattstrikk med sølvsylindere og den siste var i oxydert glattstrikk med stålbolter.

Tittelen på kondomene var  “Mot fri flyt”

julemarked-2014019

….og  blomster i strikket oxydert sølv,  som jeg satt sammen til en blomsteroppsats og  støpte ned i en metallskål.

Utstilling-slakthuset006

Bilder i strikket sølv og oljemaling i forskjellige variasjoner, blandt annet “Bien og blomsten”, pluss noen smykker i strikket sølv.

Utstilling-slakthuset007 Utstilling-slakthuset005

I år 2001 tok jeg endelig svennebrevet og i 2002 tok jeg mesterbrevet. Året etter hadde jeg min første separat utstilling på Galleri Hantho. Her hadde jeg med både bilder og smykker.

Untitled-2DSC01547 - versjon 2 DSCN0205  DSCN0363 DSCN0357 DSCN0364

Etter mange års drift i bakgården i Haraldsgaten, pakket jeg alt å flyttet ned i flotte lokaler i Strandgaten. Her åpnet jeg verksted/ galleri, med salg av mine egne bilder og smykker. Laget meg verkstedbenk ute i salgslokalet, å satt å laget smykker så kundene kunne følge med  hva jeg holdt på med. Strikkesmykkene ble strikket hjemme om kveldene, og montert sammen på dagtid i verkstedet. Bildet under er et av smykkene som ble til på den tiden. Det er strikket sølv og kulturperler, og som er oxydert.

DSC_0379

Håndstrikket sølvarmbånd laget jeg i flere varianter, og dette på bilde under var vel et av de bredeste jeg noen gang har laget. Å samtidig en litt annen vri på strikket.

DSCN0106

Her har jeg tredd et lite øsken ( en liten ring) på annenhver maske, det blir litt mer som perlestrikk. En kan se den noe tydeligere på halskjede under.

DSCN0149

Etter noen år med lange arbeidsdager, og netter, så skrantet helsen, og jeg la rett å slett ned hele bedriften. Og etter noen år med opptrening startet jeg opp igjen bedriften, samtidig som jeg begynte på Høyskolen Stord/Haugesund med pedagogutdanning og deretter Kunst & Håndverk utdanning. Det var i denne fasen hvor sildene, som jeg hadde lekt meg med for mange år siden,kom inn i mine smykker, særlig ”Silda knippe” som nå er del av min signaturserie “Sild”

DSC_0713

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s